Bu üründen 97 adet satılmıştır.

Kıymeti Bilinmeyen Hazine: Vakıflar // SAYI: 66 (Şubat 2014)

Dergi: Yedikıta Fiyat: 5,00 TL

Piyer Loti Değil, İdris Tepesi Köşkü
Eyüp semtinin Haliç’e nazır tepesi, Fransız Yazar Piyer Loti’nin ismiyle bilinir. Ancak, nice tarihi şahsiyete ev sahipliği yapan bu tepe büyük bir devlet ve ilim adamı İdris-i Bitlisî’ye atfen asırlarca İdris Köşkü Tepesi diye anılmıştır.

Kıymeti Bilinmeyen Hazine: Vakıflar
Osmanlı Devleti'nin kurduğu medeniyetin temeli vakıflara dayanır. Padişah, sultan ailesi ve hanımları, şeyhülislam, sadrazam, vezir, paşa ve Müslümanlarca sayısız vakıf kurulmuştur.

Kıbrıs'ın Üçte İkisi Vakıf Arazisidir
1993;-2008; yılları arasında Türk Tarih Kurumu başkanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ile başkanlığı döneminde yürütülen envanter çalışmasını, yurt dışındaki eserlerimizin son durumunu ve geleceğini konuştuk…

Erzurum’un Soğuğu ‘Beni Gerede’de Bulun’ Demiş
Evliya Çelebi, 4 asır önce gittiği Bolu’yu havasından suyuna, debbağından talebesine kadar şöyle anlatır…

Suriye'deki Türkiye Toprağı
Birinci Dünya Savaşı sonunda Ca’ber Kalesi ile birlikte Suriye’nin sınırları içinde kalan ve Fransa’nın mandasına verilen türbe Türkler için büyük değer taşıdığı için TBMM hükümetiyle Fransa hükümeti arasında imzalanan anlaşma gereğince Türkiye’ye bırakılacak, türbe ve civarındaki toprak Türkiye toprağı kabul edilecekti…

Tuğramı Asmaktan Haya Ederim!
Sultan Abdülmecid devrinde Mescid-i Nebevî’de gerçekleştirilen ve tam 10; yıl süren teferruatlı çalışmalar tamamlanıp sıra tamir kitabesine sultanın tuğrasını yerleştirmeye geldiğinde, sultan tarihe not düşecek o sözü söyleyecekti…

Osmanlı Devleti'nde Telgrafçılar Nasıl Yetiştirilirdi?
19;. asrın başlarında elektrik akımından istifadeyle icad edilen telgraf, haberleşmede hızlı bir değişimi de beraberinde getirdi. Peki, Osmanlılar bu önemli buluşu kullanabilecek personellerini nasıl yetiştirmişlerdi?

Avrupa'da Mahzun Bir İslam Memleketi: Bosna
Balkanlarda eski bir Osmanlı şehri Saraybosna… Sokaklarını, çarşılarını dolaştığınızda kendinizi Anadolu’nun tarihi şehirlerinden birinde, Bursa’da, Edirne’de yahut Konya’da hissedeceğiniz bir şehir.

Hekimoğlu Ali Paşa
Sultan Birinci Mahmud devrinde iki, Üçüncü Osman devrinde ise bir defa sadaret mührü kendisine teslim edilen Ali Paşa’ya neden Hekimoğlu denilmişti?

Sultanlar da Lâtife Eder
Sultan Dördüncü Mehmed’in (1648;-1687;) sır kâtipliğini yapmış, hatta bazılarınca Osmanlı’nın ilk resmî tarih yazıcısı kabul edilen Abdurrahman Abdi Paşa’nın yazdıkları, bize çok farkında olmadığımız bir padişah portresi çiziyor.

Filistin’i Satmayı Düşünürseniz Bedelini Söyleyin!
Filistin topraklarını satın almak maksadıyla Amerika’nın Los Angeles şehrinde yaşayan ve kuvvetle muhtemel Yahudi olan J. Jackson Smith, 1913; yılında Osmanlı Devleti’nin Hariciye Nezareti’ne müracaatta bulunur.

Dilimizin Ardında Asırları Aşan Bir Medeniyet Var!
Osmanlıca aslında asırları aşan bir medeniyetin taşıyıcısından başka bir şey değildir. Türkçeye girmiş her kelimenin ardında asırlarca yazılıp okunmuş binlerce kitap, binlerce yazar ve âlimin olduğunu unutmamak gerekir.