Bu üründen 93 adet satılmıştır.

Kendi Robotunu Programlamak İstermisin? // SAYI: 69 (Kasım 2015)

Dergi: İnsan ve Hayat Fiyat: 5,00 TL

Kasım ayı yazı çağrısını yapmaya hazırlandığımız günlerde bir tereddüt yaşadık. Zor bir alanda yazılar bekliyorduk. “Gelecek nesilleri nasıl bir dünya bekliyor?” sorusuna farklı şekillerde cevap aramak hiç de kolay değildi. Çünkü alt başlıklardan, “Yeni icatlar insan hayatını nasıl etkileyecek?” ya da “Gelecekte tek küresel bir devlet olacak mı?” sorularından birine bile onlarca bilim adamı kafa yormuştu. Ve aldıkları cevaplar da hiç birini memnun etmemişti.

800; yıl boyunca cevap aranan “Gelecekte tek küresel bir devlet olacak mı?” sorusu ilk defa 13;. yüzyılda soruldu. O dönem basitçe tek bir hükümdar olursa savaşlara gerek kalmaz diye düşünülmüş, ancak uygulamada bu mümkün olmamıştı. 

19;. yüzyıla gelindiğinde tek bir devletin olabileceği üzerinde duranlar bunu “ebedi barış” diye kavramlaştırdılar. Bunun için hükümdarlardan iktidarlarından gönüllü olarak vazgeçmeleri bile istenmiş. Özellikle Avrupa federasyonu için yapılan tek devlet çalışmalarında Napolyon’un Avrupa’yı silah zoru ile birleştirme çalışması, ebedi barışı başlamadan bitirdi. 

Aynı görüşün sonraki yıllardaki savunucuları “uluslararası devlet” kavramı ve “ülkeler arası çatışmaları yargı kararı ile çözme” fikrini ortaya atarak BM ve NATO gibi kurumların fikrî alt yapılarına destek verdiler. Ancak Napolyon’un Avrupa’da yaptıklarını burada da ABD ve SSCB uluslararası yaptırımları kabul etmeyerek karşı çıkınca, uluslararası devlet ve yaptırımlar fikri işlemez oldu. 

Tek bir devlet fikrine kafa yoran onlarca bilim adamına rağmen bu fikir gerçekleşmedi. Ancak dünyadaki ekonomik bağlar ve iletişim bağları o kadar gelişti ki, ülkeler tamamen kendi başlarına da hareket edemez oldular. Artık hukuki bir devlet yok, küresel ekonomik güçleri elinde fiili bir küresel güç var. Ancak bu 13;. yüzyıldan günümüze kadar tahmin edilemedi.

Yazarlarımız da yanlış tahminde bulunmamak için spekülasyona açık soruları cevaplamak istemediler. “Gelecekte Bilgi mi, Ahlak mı?”, “Mesleklerin Potansiyel Ahlak Riskleri”, “Teknolojinin Vaadleri Tehditlerini Örtüyor, Geleceği Etkileyecek Projeler” başlıklı yazılar bu manada geleceği anlamaya yönelik güzel yazılar oldu. 

Geleceği anlamaya çalışan yeni sayılarımızda buluşmak ümidiyle…